uw trap opleveren zonder krassen ?
Wij leveren uw trap(pen) met bescherming op, hou echter rekening met de houdbaarheid van de bescherming !
13 juni, 2023 door
uw trap opleveren zonder krassen ?
Trappen Verschaeve, Gregory Veys

Een klassieke of moderne design trap is een investering waar U jaren plezier aan beleven zal ! Onze trappen worden met de grootste zorg gemonteerd in onze werkhuizen, daarna voorzichtig aangevoerd op uw werf, en vervolgens door onze professionele installateurs ingepast in uw interieur.

Hoe slagen wij er in uw trap op te leveren zonder krassen ? Wij brengen steeds een beschermende karton-mat aan op elke trede. Deze bescherming is vastgemaakt aan de trede zodat het spreekwoordelijke uitschuiven onbestaande is. 

Deze karton-mat is vervaardigd op maat op een van onze CNC-machines, en past dus perfect op de treden van uw trap op maat ! 

Veilige plaatsing  en kwalitatief afwerken gaan bij Trappen-Verschaeve immers hand in hand ! 


De blijvende kwaliteit van uw trap staat echter recht evenredig met de zorg voor uw trap tijdens de eindfase van uw nieuwbouw of renovatiebouw!  Stofdeeltjes, chape gruis, aarde van schoenzolen, enz. komen zeer makkelijk tussen de houten of metalen trap (vernis of poederlak) en de kartonnen bescherming. 
Het gevolg laat zich raden, krassen die pas zichtbaar worden op het ogenblik dat de woning klaar en opgeleverd is (wordt) en alle aannemers de deur uit zijn.  
Veelal worden pas de deuren geplaatst wanneer de trap is gemonteerd, uw trap wordt dus blootgesteld aan de laatste fase van uw bouwtraject.  

Daarnaast is de vochtigheidsgraad van de traphal eveneens zeer belangrijk bij het plaatsen van een houten trap. 


Vochtigheid bij plaatsing trap

U zal deze waarde dan ook steeds terugvinden op ons eindfactuur ! 

?? Vochtigheid en mijn trap ?? 

Hoge luchtvochtigheid kan schadelijk zijn voor een houten trap om verschillende redenen:

1. Uitzetting en krimp: Hout is een natuurlijk materiaal dat gevoelig is voor vocht. Wanneer de luchtvochtigheid hoog is, neemt het hout vocht op en begint het te zwellen. Dit kan leiden tot uitzetting van de houten trap, wat kan resulteren in kromtrekken, scheuren en losraken van de treden.

2. Vervorming: Door de vochtopname kan het hout gaan kromtrekken of vervormen. Dit kan resulteren in een ongelijke verdeling van de treden, waardoor de trap onstabiel en onveilig kan worden.

3. Schimmel- en schimmelgroei: Hoge luchtvochtigheid creëert een ideale omgeving voor de groei van schimmels en schimmels op houten oppervlakken. Deze micro-organismen voeden zich met het vocht in het hout en kunnen de integriteit van de trap aantasten. Schimmel- en schimmelgroei kunnen ook leiden tot gezondheidsproblemen, zoals allergische reacties en ademhalingsproblemen.

4. Verzwakking van de constructie: Na verloop van tijd kan de voortdurende blootstelling aan hoge luchtvochtigheid de structuur van de houten trap verzwakken. Het hout kan verzwakken, waardoor de trap minder stevig en stabiel wordt.

Om de negatieve effecten van hoge luchtvochtigheid op een houten trap te minimaliseren, is het belangrijk om de luchtvochtigheid in huis te reguleren ook lang nadat de beschermingspanelen van Trappen-Verschaeve zijn weggenomen (Doe dit in principe ten laatste 14 dagen na de plaatsing van uw trap)!  Dit kan worden bereikt door gebruik te maken van ontvochtigers, goede ventilatie en het handhaven van een stabiel binnenklimaat. 

Te weinig vochtigheidsgraad is eveneens nefast ! Tijdens koude wintermaanden kan dit barsten veroorzaken in uw hout.

Het is ook raadzaam om de trap regelmatig te inspecteren op tekenen van schade of vervorming en indien nodig actie te ondernemen om de problemen te verhelpen.

Hout en vochtigheid

Samengevat : 

Hout is een natuurlijk product dat afhankelijk van de omstandigheden waarin het zich bevindt altijd blijft “werken”.

De luchtvochtigheid moet constant tussen 45 en 65% blijven.

Dat is heel belangrijk voor de trappen maar ook voor de parket, deuren, meubels,…

Hogere of lagere luchtvochtigheid kan problemen geven door teveel krimp of zetting van het hout wat onder andere kraken en barsten kan veroorzaken.

Een luchtvochtigheidsmeter kan je kopen in om het even welke doe-het-zelf zaak of via internet.

Tijdens de droge periodes is een luchtbevochtiger nodig (bijvoorbeeld: in de winter tijdens de verwarming).

Bij een nieuwbouw moet de verwarming langzaam gestart worden na de plaatsing van de trap (+1°C/24u)

Een trap moet ook zo snel mogelijk vernist worden indien onbehandeld besteld !

Als deze voorzorgsmaatregelen niet naar de letter worden opgevolgd kunnen wij niet verantwoordelijk worden gehouden en zullen de resulterende diensten na verkoop worden gefactureerd.


uw trap opleveren zonder krassen ?
Trappen Verschaeve, Gregory Veys 13 juni, 2023
Deel deze post