ABOUT OUR BUSINESS

Lexicon van de trap

Een trap is een belangrijk element in de constructie van een gebouw en kan dienen als een functioneel onderdeel van het interieurontwerp. 

Houten en metalen trappen zijn twee veelvoorkomende soorten trappen die worden gebruikt in zowel residentiële als commerciële gebouwen. Beide materialen hebben hun eigen unieke voordelen en worden vaak gekozen vanwege hun duurzaamheid, stijlvolle uitstraling en flexibiliteit in ontwerpopties. In dit lexicon zullen we de verschillende soorten houten en metalen trappen bespreken, de materialen en constructiemethoden die worden gebruikt bij het maken van deze trappen, evenals de factoren waarmee rekening moet worden gehouden bij het kiezen van een trap die past bij uw behoeften en smaak.

De trap als interieurobject
trappenmakers sedert 1960

De belangrijkse onderdelen van een trap


 1. Treden: De horizontale stukken waarop je loopt bij het beklimmen of afdalen van de trap.

 2. Stootborden: De verticale stukken die tussen de treden zitten en die voorkomen dat je voeten door de trap heen gaan.

 3. Trapbomen: De zijdelingse constructies die de treden en stootborden ondersteunen.

 4. Trapleuning: De horizontale of schuine constructie die je vasthoudt om jezelf te ondersteunen tijdens het beklimmen of afdalen van de trap.

 5. Balusters of spijlen: De verticale elementen die tussen de trapleuning en de treden zitten om de veiligheid te verhogen.

 6. Nosing: Het uitstekende deel van de trede aan de voorkant.

 7. Trappaal: De steunende verticale constructie die de leuning aan het begin en einde van de trap ondersteunt.

 8. Overloop of bordes: Een horizontaal stuk vloer tussen twee trappen of tussen een trap en een deur.

 9. Trapgat: De opening in de vloer waar de trap doorheen loopt.

 10. Helling: De hellingshoek van de trap, gemeten in graden of als een verhouding tussen de hoogte en lengte van de trap.

 11. Ondersteuning: De constructie waarop de trap rust, zoals een muur of een balk.

 12. Afwerklijst: Een decoratieve rand of molding langs de randen van de trap om de overgang tussen de trap en de muur of vloer af te werken.

Dit zijn slechts enkele van de belangrijkste onderdelen van een trap. Er zijn natuurlijk nog veel meer onderdelen en details die kunnen verschillen afhankelijk van het type en ontwerp van de trap.

Wat zijn de ideale maten voor een trap ? 

 Een klassieke trapformule die men vaak gebruikt, is namelijk: 2 x optrede + aantrede = 63 cm. Omdat de grootte van de aantrede het grootste effect heeft op ongevallen, gelden hiervoor enkele minima:   privaat: 22 cm (24,5 cm) semi-publiek: 25 cm (27 cm). Optrede = de VERTICALE afstand tussen twee opeenvolgende treden. Aantrede = De horizontale afstand tussen de twee opeenvolgende neuzen van   treden.

De ideale trapmaten

Hoe bereken je de aantrede van een trap? 

De trapformule is een richtlijn of vuistregel om te controleren of de juiste maten zijn gebruikt. Hierbij geldt: 2 optreden + 1 aantrede = 570 - 630 millimeter. Wanneer je tussen deze 570 en 630 millimeter zit heb je een trap waar je comfortabel op kunt lopen

 
 

Zijn beits en vernis dezelfde producten ?

Nee, beits en vernis zijn niet hetzelfde. Ze zijn beide afwerkingen die gebruikt worden om oppervlakken te beschermen en hun uiterlijk te verbeteren, maar ze hebben verschillende eigenschappen en toepassingen.

Beits: Beits is een dunne, transparante of semi-transparante afwerking die wordt gebruikt om de natuurlijke kleur en textuur van het hout naar voren te brengen. Het wordt vaak gebruikt op houten oppervlakken zoals meubels, vloeren, deuren en houtwerk. Beits dringt diep in het hout door en versterkt de natuurlijke houtnerf, waardoor het een warme en rijke uitstraling krijgt. Beits is verkrijgbaar in verschillende kleuren en kan zowel op waterbasis als op oplosmiddelbasis zijn.

Vernis: Vernis is een heldere en glanzende afwerking die meestal wordt gebruikt om een beschermende laag over het oppervlak aan te brengen. Het wordt gebruikt op verschillende materialen, zoals hout, metaal, steen of zelfs op sommige schilderijen. Vernis vormt een duurzame laag die het oppervlak beschermt tegen slijtage, vlekken en UV-straling. Vernis kan zowel een matte, zijdeglans als een hoogglans afwerking hebben en is meestal op oplosmiddelbasis.

Kortom, beits wordt voornamelijk gebruikt om de natuurlijke uitstraling van uw houten trap te verbeteren, terwijl vernis wordt gebruikt om oppervlakken te beschermen en een glanzende afwerking te geven. Beide hebben verschillende toepassingen en effecten, afhankelijk van het gewenste resultaat.