Metalen trappen
Waarom kiezen voor een metalen trap
6 september, 2023 door
Trappen Verschaeve, Kurt Ghekiere

Metalen trappen zijn sterk, onderhoudsvriendelijk en kunnen zowel binnen als buiten geplaatst worden. Het grote voordeel van een metalen trap is dat het grote overspanningen aankan zonder dat een zware constructie nodig is. Bovendien zijn er diverse uitvoeringen en afwerkingen mogelijk waardoor je verschillende stijlen kan creëren binnen of buiten.

Voordelen metalen trap

  • Verschillende metaalsoorten en afwerkingen: je kan kiezen uit meerdere metaalsoorten (inox, aluminium, ijzer of staal) en afwerkingen (onbehandeld, gelakt, gegalvaniseerd of in combinatie met een ander materiaal). Lees meer over de metaalsoorten en afwerkingsmogelijkheden.
  • Verschillende uitvoeringsmogelijkheden: mogelijk in verschillende trapvormen (steektrap, draaitrap, wenteltrap, …) en uitvoeringen (zweeftrap, open trap, …)
  • Past bij verschillende interieurstijlen: trappen in metaal zijn populair om hun industriële look en worden daarom vooral geplaatst in moderne, strakke interieurs. Door de vele afwerkings- en uitvoeringsmogelijkheden zijn echter ook andere looks mogelijk.
  • Sterk materiaal + grote overspanningen mogelijk: metaal is een sterk materiaal. Door de grote draagkracht zijn grote overspanningen mogelijk met een minimum aan steunpunten en zonder dat een te zware of dikke constructie nodig is
  • Kan als buitentrap en binnentrap: metalen trappen kennen verschillende toepassingen, zowel binnen als buiten. Ze worden geplaatst als huistrap, zoldertrap, keldertrap, brandtrap, buitentrap, …
  • Onderhoudsvriendelijk: een metalen trap vraagt weinig onderhoud en vertoont bij normaal gebruik weinig tot geen gebruikssporen. Een gelakte trap vraagt wel iets meer aandacht

Nadelen metalen trap

Geluidsoverdracht: in tegenstelling tot hout werkt metaal veel minder. Op voorwaarde dat de trap goed geplaatst is, zijn krakende geluiden dus uitgesloten. Wel hoor je voetstappen meer dan bij een trap in hout of beton. Dat valt op te lossen door bvb. een traploper of traptreden in een ander materiaal.

Welke trap in metaal moet ik nu kiezen ? 

Dat hangt vooral af van de gewenste look en je beschikbare budget. Wil je een trap met een heel strakke en elegante look? Dan is een stalen of inox trap waarschijnlijk de beste keuze. Trappen in deze metaalsoorten zijn doorgaans wel het duurst. Ijzeren en aluminium trappen zijn meestal iets goedkoper, maar ogen ook wel ruwer en robuuster.

Cortenstaaltrap

Bron : trappen-info.be 
Trappen Verschaeve, Kurt Ghekiere 6 september, 2023
Deel deze post