Bijna zestig jaar geleden zag Schrijnwerkerij Verschaeve uit Lauwe het levenslicht. Toen de bungalowbouw in de jaren 70 begon af te zwakken, is het bedrijf van algemene schrijnwerkerij geëvolueerd naar een trappenmakerij. Vandaag vertegenwoordigt Jan Verschaeve de tweede generatie van het bedrijf en zijn ook zonen Bjorn en Steve actief in de familiezaak. Vorig jaar planden ze de aankoop van hun vijfde CNCmachine en rees de vraag wie deze zou bedienen. Kon automatisatie een optie zijn in tijden van een continue zoektocht naar geschikt personeel? Ontdek hieronder hoe Fraxinus de zaakvoerders van een gepast antwoord diende.
De nieuwe CNCmachine was de aanleiding om na te denken over verdere automatisatie.
Hoe is de samenwerking met Fraxinus tot stand gekomen?
“We hadden verschillende partijen gecontacteerd en Fraxinus hebben we toevallig leren kennen via een foldertje. De keuze viel uiteindelijk op Fraxinus, voornamelijk omdat zij al een heel concreet, gedetailleerd en uitgepuurd voorstel hadden gemaakt dat meteen als basis kon dienen om op verder te werken”, aldus Bjorn. “Daarnaast voelden we al tijdens de eerste gesprekken met Hans (Van Essche, zaakvoerder Fraxinus) dat we een partner hadden gevonden die onze taal begrijpt en zelf spreekt. To the point en met de nodige kennis van zaken: dat gaf het nodige vertrouwen om verder te gaan.”
Geweldige verhalen zijn voor iedereen, zelfs als ze maar voor één persoon zijn geschreven. Als je probeert te schrijven met een breed, algemeen publiek in gedachten, zal je verhaal nep klinken en emotie missen. Niemand zal geïnteresseerd zijn. Schrijf voor één persoon. Als het echt is voor de ene, is het echt voor de rest.
“Dat is zeer goed gegaan. De bouw van de robot werd een partnership tussen vier
bedrijven. We zijn op aanraden van Fraxinus samen met hen naar Duitsland afgezakt om ons project met MKM en Compass uitvoerig te bespreken en de doelstellingen scherp te stellen. We hadden een goede klik en ze waren meteen mee in het verhaal. Bovendien zaten bij alle partners telkens de beslissingsnemers aan tafel: hierdoor konden we snel handelen en beslissen”, zegt Jan.
Welke invloed heeft deze robot op jullie personeelsbezetting?
“De medewerker die vroeger fulltime bezig was met het laden en ontladen van de machine, kan nu heel wat extra opdrachten uitvoeren”, zegt Bjorn. “Hij neemt zelfs voorbereidende taken over die normaal op bureau gebeuren. Dat is een groot voordeel: enerzijds kan hij alles meteen in z’n eigen technische taal voorbereiden, wat tijdsbesparend werkt. Anderzijds kunnen de collega’s op bureau ook terug efficiënter werken. Met andere woorden, we hebben meer capaciteit op verschillende niveaus gecreëerd.”
Hoe ziet de toekomst eruit voor Trappen Verschaeve?
Jan: “Tijdens elke teamvergadering hebben we het over het vinden van medewerkers. Een personeelstekort kan een serieuze rem voor een bedrijf betekenen. Het is geen allesomvattende oplossing, maar verdere automatisatie zal in de toekomst dus zeker onontbeerlijk zijn om het hoofd te blijven bieden aan de kansen die op ons pad komen